salji

Tuesday, June 28, 2011

tinggallah daku...

ok..hari ni sume budak kelas aku KP0051C balik kampung..most of them adalah budak kelantan..kami cuti dari selasa sampailah hari sabtu nie..lamekan..but aku tetap tak balik..bukan apa..macam rugi je la coz next week tuh da memang cuti mid-sem..so..aku rasa amcam rugi la pulak..ada ke class-rep aku cakap aku ego xnk balik..apa die ingat kalo tak balik tu tak sayang nak ayah ke??tak jalankan taggungjawab kat parent ke???sebab aku sayang la aku tak balik taw..haa...anyway, aku da ada plan jugak nak dibuat..selain daripada menyiapkan semua assignment yang diberi..hihik..kat sini (merbok) rupenye ada jugak satu tempat yang dinamakan CARNIVAL..aku mati2 la ingat yang tempat tu macam ada pameran ke apa..rupe2nye..tu adalah water park..haha..tak sangka betoi..so, aku pun pakat2 la dengan kawan nak ke sana..mule2 kami fikir nak ke Peneng..jalan2 kat sane..but, pitih pulak la berkurang...so, fikir nak pegi jalan2 kat sini je la..pastu fikir nak ke Tanjung Dawai..bole la pegi Pantai Merdeka naik bot..but jauh la plak nk ke sana..pastu plan lain nak ke waterfall..Titi Hayun..orang cakap cantik tempat tuh..leh wat BBQ lg..but, kami takde tempat nak prepared barang2..so,tecnically plan2 kitorang tak dapat dijalankan..but, kami da merancang nak jugak pegi Carnival tuh..bole la release tension ke ap2 kan..coz my lecturer cakap kalo nak pegi sane hari orang bekerja RM10 je..so, ok la kan..mura la jugak..so..besar kemungkinan nye kami akn ke sana..but reminder.,jangan lupe bagitau parents yer kawan2 aku..nanti apa2 jadi susah la plak..so..mintak la izin parents kite..hihik..prinsip mak,kalo nak buat apa2 pun kena gtaw parent jugak..at least inform kan kat one of them..nanti takde lah dorang risau sangat kan..ok la..bosan la dok dalam bilik ni sorg2.nak buat assignment la..hihi..adios..assalamualaikum...;)

Friday, June 17, 2011

kisah derma darah...

this is my new experience untuk derma darah ni..sebenarnya da lama da terdetiknya hati aku ini nak cuba tapi tak pernah la dapat..then, pada hari rabu,15 jun 2011, aku pnye kelas sebenarnye sampai pukul 6..masa lunch tu pegi la makan dengan kawan2..tetiba je aku nampak dewan mini bertentangan dengan tempat yang aku makan tu, ramai orang tengah derma darah..so,aku pun take a look la kat sane jap..then, da sampai sane, dorang suwuh isi borang and timbang berat dulu,sebab donor yang berat die kurang dari 45 kg tidak debenarkan menderma..berat aku pn lepas..al maklumlah..duduk kat melbourne kedah ni gain weight lak..bukan nye makin kurus kot...haha...mane tak nye,kuliah jauh dari bilik, so bile time makan terover la pulak,.hihi..ok..next stage test darah group ap..rupenye darah aku B+ (positive)..mule2 composition darah aku tak cukup nak derma,tapi dengan semangat kakak nurse tuh yang gigih, die pun buat la test 2, 3 kali...dan2 aku lepad..hihi..stage 2, aku kena ukur blood pressure..lepas..then stage 3, baru la aku dapat jarum, tiub,and beg darah tuh..aku dapat 300 ml nye bag..pastu, aku pun pegi la dekat katil..start2 je nurse pompuan, tetiba die tukar dengan nurse laki coz nurse tadi tuh nak rehat..kene la nurse laki ni amek alih..waktu nak masuk jarum tuh ok jer..tak la sakit sangat kan coz die da spray ubat kebas..aku diberi satu bongkah kayu untuk main kat tangan agar darah aku tak stuck dalam tiub..sekejap je darah aku penuh dalam mase 15 minit jer..cepat kan..haha...mybe sebab aku nervous kot..tak pun sebab excited..haha..da pnuh tuh, aku kene rest jap..lepas tampal plaster da bole kua..but tak bole bawa benda berat la..lepad tuh aku ad kelas sampai pukul 6..sambung lagi ngan meeting pre-law club..dekat 6.45 bawu balik bilik..malam tuh baru aku rasa sedikit penat and tak bermaya langsung..coz aku tak makan pun lepas derma darah tuh..malam tuh tido awal gile..9.30 da tido..bayangkan lah..haha.,.esoknye aku bangun pukul 5.30 pagi..haha..terawal la sangat...tangan aku still agak lenguh la..but, kawan2 aku ada yang ok,ada jugak yg problem sampai bengkak2 la..alhamdulillah aku elok jer..so, aku hope that person yang dapat darah aku  tuh selamat la..and kalo bole nak orang islam jugak yang dapat darah tuh..apa pun, niat aku just nak tolong orang..bekalan darah kat malaysia ni da sikit sangat la..average sekarang ni seorang patient yg excident akan gune 4 bag darah..so, mane nk cukup kan..aku nak la encourage la people yg len agar pergi derma darah..mana la taw, kot malang kat diri kita atau family nanti, kalo perlukan darah mesti ada bekalan untuk kite sebab kite pernah tolong orang kan..yg penting tuh ikhlas..ok?.use ur mind, use ur heart, u will find the correct way..

Thursday, June 9, 2011

banyak cantik muke ko??

manusia memang ada macam2 perangai..even die seorang leader pun..die tetap ada kekurangan..macam aku kat kampus ni..kengkadang aku tak suka jugak somebody,..dalam kelas aku ni ada la sorang eh lebih sorang kot..kami yang selalu lepak sama2 zura and jiha..haha..selalu nak kutuk dorang..bukan ap..bajet sangat la..ap ingat bagus sangat ker..kitorang just pangkah dari jauh je la..takde lah sampi nak wat announcement or what ever kan..just antara kami je..coz kami taknak lah dorang sakit ati kan..by the way..aku pun pelik dengan class rep assistant kami ni macam tak suke ngan kawan kitorang..ada ke patut die cakap kat kawan kami.."do u know that everybody in this group does not like u??"..hello..please..igat kitorang suke sangat ke dengan die??haha..poyo je lebih..ok la..ada hal..out dulu..daa ;)

Sunday, June 5, 2011

ohh!! please!!

aku pelik la..kenapa certain boys ni have no respect of women..selama nk masuk 2 mingggu ni..aku da tengok  mane lelaki yang buaya darat..mane yang jenis pemalu..or yang macam2 lagi la..today is the first day of my class..and our class is combine with another class..the problem is..da la tempat tu panas..pastu tak cukup meja and kerusi..bagi yang datang lambat tu..terpaksa la cari sendiri..at that time..boys comes late..so..dowang pun duduk la kat belakang..aku yang kat depan ni..rase nk maki je bising sgt..da la lecturer tu suara die sangat merdu..menyebabkan sense nak tido tu datang dengan sendiri..slide die lak x jelas...pastu bdk belakang aku ni tadi da tegur aku..die nak mintak kerusi..bile aku cakap ada orang,die pergi amek jugak..then,aku pun amek la kerusi  kat tempat len untuk kawan aku tuh..waktu lecturer tuh bagi lecture  die..budak lelaki belakang aku budak kelantan..sibok nak ngorat budak kelantan berdekatan aku..punye la bising..ase macam nak je cakap suruh die diam..last2..budak pompuan sebelah aku pun sound die.." eh, senyap sikit leh x,orang nak baca buku la,ada buku kan,so baca lah"..lepas tu budak tu diam..but..yang part aku tak suke tu..ade ke patut die ada cakap benda2 x senonoh camtu..malas aku nk terangkan dsini..wt geli je kalo korang dengar...huh..plik aku..budak tuh dari negeri yang banyak kot ulamak..kawan2 aku perempuan dari kelantan pun da banyak cerita perangai budak2 sekolah kelantan macam mane..soo..better la kalo nak cari pasangan tuh..mybe korang akan bahagia jika amek orang yang bukan dari sane..hurm..sedih pun ada jugak bila tengak perangai budak melayu camtuh..hurm..da la satu kos dengan aku kat sini..hope Allah akan guide aku selama aku berada kat sini..aaammmiiiiinnn...nak cakapan banyak pun tak guna..masing2 da besar kan..tak kan nk tegur lagi..kalo tegur karang kena banned lak..kata masuk campur urusan orang..so..lantak korang la..Allah knows what u are doing..k..daa...assalamualaikum...